Pět soutěžních týmů, pět skvělých gulášů vařených v kotlíku na venkovním ohništi a téměř 80 hodnotitelů. A hlavně spousta legrace a zábavy pro všechny. Taková byla 10. června premiéra tradiční soutěže o nejlepší guláš, tentokrát však nové podobě. Režie se opět ujal místní spolek Maxinec a s výsledkem může být určitě spokojený.
Zatímco soutěžící týmy měly ve sportovním areálu v Podhorním Újezdě a Vojicích postaráno o program téměř na celý den (ohně pod kotlíky začaly rozdělávat už krátce po osmé hodině), gurmáni se začali scházet až po poledni. Přišli totiž takříkajíc "k hotovému".
S plastovou miskou pak ve 14 hodin postupně obcházeli všechny polní kuchyně, aby gulášky zodpovědně ochutnali a rozhodli, který se nejvíc povedl.
Jednoznačným vítězem se stali kuchaři z týmu Škeblí. Nejen proto, že si na soutěž vyrobili i parádní zástěry, ale jejich guláš byl vážně skvělý. Na prkénku k němu navíc podávali i cibulku a slaninu.
O hlavní cenu v podobě soudku Plzeňského Prazdroje se tento tým jistě rozdělil spravedlivě. A víc než spravedlivý byl při závěrečném zhodnocení soutěže i šéfkuchař Škeblí a současný starosta sousední obce Ostroměř Jaroslav Tomeš.
Samozřejmě i on ochutnal všechny konkurenční guláše a konstatoval, že byly naprosto super. A ještě lepší bylo prý to společné vaření. Díky němu poznali spoustu prima lidí a společné vaření si skvěle užili.
Prostě se potvrdilo, že jídlo spojuje. Takže: Guláši zdar! A tomu kotlíkovému zvlášť.
Text: Blanka Hrdinová, Fotografie: Pavel Šváb