Celkem deset soutěžních týmů se 15. června zúčastnilo 2. ročníku soutěže ve vaření kotlíkového guláše, kterou opět uspořádal místní spolek Maxinec. Všichni kuchaři přišli ráno na louku u sportovního areálu v Podhorním Újezdu dobře naladěni a od prvních okamžiků byl všude slyšet smích. Všudypřítomné bylo ale především odhodlání uvařit ten nejlepší guláš a zvítězit.
Recept měl každý trochu jiný, ale jisté bylo, že základem povedeného guláše je především správně osmažená cibule.
A protože ke guláši tradičně patří taky pivo, zařadili organizátoři letos do soutěžního programu i Pivní štafetu, do níž muselo každé družstvo vyslat své tři zástupce. Místo štafetového kolíku se předávaly lahváče - každou lahev bylo třeba nejdřív rychle otevřít a pak vypít. Teprve potom mohl totéž udělat další závodník. Jak rychle stihlo náročnou pijáckou disciplínu družstvo Spálená cibule, se ani nechtělo věřit.
Byla u toho samozřejmě spousta legrace a třebaže kotlíky zůstaly během pivního klání bez dozoru, žádný guláš se naštěstí nepřipálil.
O tom, který se povedl nejlépe, rozhodli nakonec návštěvníci. Přišlo jich tolik, že organizátorům záhy došly degustační sety. Byla jich přitom připravena rovná stovka, takže kotlíkové guláše letos hodnotila opravdu velmi početná porota.
Dobré byly všechny, ale ten nejlepší byl dílem týmu Vojická J-elita pod vedením Davida Splítka. Takže žádná JELITA, ale ELITA!
Text: Blanka Hrdinová, fotografie: Pavel Šváb